HSE Engineer Questions & Answers

Question 1. What Is The Safety?

Answer :

The condition of being protected from or unlikely to cause danger, risk, or injury is Called Safety.

Question 2. What Is The Accident?

Answer :

It is an unexpected or unplanned event which may or may not result in injury or damage or property loss or death.

Question . What Is Grinding?

Answer :

A grinder is a portable machine with a wheel guard in position to reduce the danger.

Question .What Is Crane?

Answer :

A tall machine used for moving heavy objects by suspending them from a projecting arm with a hook.

Question .What Are The Duties Of A Safety Officer?

Answer :

Prepare tool box talk

Prepare monthly statistics

Prepare the checklist

Accident reports

Management meetings

Arrange the safety classes/training

Arrange monthly safety bulletin

Inspection of fire extinguisher

Arrange first aid training classes

Arrange safety competitions like quiz, slogan, and poster

Competitions exhibition etc.

Question 3. What Is The Injury?

Answer :

It is defined as a harmful condition sustained by the body as a result of an accident.

Question 4. What Is The Hazard?

Answer :

The inherent property of a substance or an occurrence which has potential to cause loss or damage property, person or environment.

Question 5. What Is The Risk?

Answer :

In probability of the realization of the potential for loss or damage or injury.

Question 6. What Is The Incident?

Answer :

It is an event which represents the deviation from the intended sequence of designed steps.

Question 7. What Is Safety Policy?

Answer :

Any company has a social and legal obligation to provide a safe and healthy working environment for all his improvement to all his employees.

Question 8. What Is Safety Audit?

Answer :

The safety audit is the process that identifies unsafe conditions and unsafe acts the plant and recommended safety improvement. Walk through it evaluates the unsafe condition notice able to the naked eye during work through the plant. (Stores, civil work, erection work)

Intermediate-more details to study and review of plant design and plant operation.

Comprehensive –it evaluates the safety factors in the plant on the base engineering, analysis, testing, and measurement.

Question 9. What Is Safety Tag?

Answer :

Safety tag can be defined a surface made of card board or paper board on which English local languages letters written for warning safety instructions to employees.

Question 10. What Is Safety Program?

Answer :

Safety program can be defined as five methods by which accident can be prevented easily they are engineering, education, enforcement, enthusiasm and example safety programs are plain spoken and carry out certain legal steps.

Question 11. What Is Attitude?

Answer :

Attitude may be described as continuous behavior. If man’s behavior is good, then his action will be either correct or safe.

Question 12. What Is Emergency Planning?

Answer :

Emergency planning can be defined as a control measure. It can control the accidents safeguard people and provide information to media.

Question 13. What Is Work Permit System?

Answer :

Work permit system is a “written documents” for permission to undertake a job by area in charge or it is written document issued by the area in charge to the performer to undertake the specific job.

Question 14. What Is Work At Height?

Answer :

Any work above 2 meters from the ground is caused work at height.

Question 15. What Is Confined Space?

Answer :

An area which is small and enclosed or an area where one entry and exits or where a man cannot work comfortably in any location is caused confined space.

Question 16. What Is Excavation?

Answer :

Marking a hole or tunnel by digging the ground by man or machine is called excavation.

Question 17. What Is Scaffolding?

Answer :

It is a temporary platform constructed for supporting both men and materials and working safety at a construction site.

Question 18. What Is Welding?

Answer :

The process of joining of metals either by electrical or by gas is called welding.

Question 19. What Is Gas Cutting?

Answer :

The process of joining of cutting metals by using oxygen and combustible gas is called gas cutting.

Question 20. What Is Sandblasting?

Answer :

The process of removing rust dust, dirt, scales and old prints from the old surface using compressed air is called sandblasting.

Question 21. What Is Painting?

Answer :

The process after sand blasting is called painting.

Question 22. What Is Lel?

Answer :

The minimum concentration of vapor, gases, and dust in air below which propagation of flame does not occur on contact with a source of ignition is called LEL.

Question 23. What Is Uel?

Answer :

The maximum proportion of vapor, gases, and dust in the air above which proposal the flame does not occur on contact with a source of ignition is called UEL.

Question 24. What Is Manual Handling?

Answer :

The process of lifting, carrying and stacking materials by men is called manual handling.

Question 25. What Is Housekeeping?

Answer :

Housekeeping means not only cleanliness but also the orderly arrangement of operations, tools, equipments storage facilities and suppliers.

Question 26. What Is Personal Protective Equipment?

Answer :

It is equipments used to project the person from hazards such dust, dirt, fumes, and sparks etc. It is the barrier between hazard and person.

Question 27. What Is Grinding?

Answer :

A grinder is a portable machine with a wheel guard in position to reduce the danger.

Question 28. What Is Crane?

Answer :

A tall machine used for moving heavy objects by suspending them from a projecting arm with a hook.

Question 29. What Is Fork Lift Truck?

Answer :

Fork lift truck is designed to handle heavy loads.

Question 30. What Is Jsa?

Answer :

The procedure of analyzing job for the specific purpose of finding the hazards and developing.

Question 31. What Are The Duties Of A Safety Officer?

Answer :

Prepare tool box talk

Prepare monthly statistics

Prepare the checklist

Accident reports

Management meetings

Arrange the safety classes/training

Arrange monthly safety bulletin

Inspection of fire extinguisher

Arrange first aid training classes

Arrange safety competitions like quiz, slogan, and poster

Competitions exhibition etc.

Question 32. What Are The Duties Of A Supervisor?

Answer :

He has to instruct these workers about the work methods and procedures.

He has to maintain discipline among the workers

He has to supply necessary materials

He has to control quality and cost of the job

He has to guide has workers in doing a job in the correct and safe way

He has to supply suitable personal protective equipment to his workers

He should conduct periodical safety meetings.

He should conduct safety inspection of his working area

He should know about the fire fight equipment

He should know investigate the accident and find out the cause of accident.

Question 33. What Are The Precautions For Welding?

Answer :

Remove all combustion material from the place of welding

Clear the work area and cover wooden floor with fire proof mats. (Welding mechanic should be kept within the visibility of the welders.

Erect fire resistance screen around the work

All welding cables should be fully insulated

All welding mics shall be double earthed

Welding area should be dry and free from water

Keep the fire extinguisher/sand really

Use leather hand gloves, goggles, and helmets

Switch off the power when welding is stopped

Do not allow the helper to do welding

Do not shift he welding cable unless the electric power is switched off.

Do not allow the helper to carry the welding. The terminal of the welding cables should be provided 3-cable with lugs and kept tight.

Oxygen hose in black and acetylene hose in red in color as per standard

Nerve of the blow torches should be maintained properly avoid back fire

Welders should be trained properly

Cylinders should be stored in a cold dry place away bottom heat and direct sunlight.

Proper housekeeping, good ventilation in the working area

Smoking should be avoided from welding area

Hose connection should be proper made

Barricade the work area and put a sign board

Rolling of cylinders should be avoided

Flash back arrestor should be attached to each cylinder.

Any leakage of cylinder should be kept separately.

Question 34. What Are The Precautions For Gas Cutting?

Answer :

Keep fire extinguisher nearby

Keep fire watch nearby

Remove all combustible from work area

Use all necessary PPE

Never put welding gas cylinder inside a confined space

Hoses shall not be laid in path ways

Gas cutting torch should have flash back arrestors

Gas test to be done to check for the presence of flammable gas in site.

Good housekeeping and ventilation necessary in working area.

Those connections should be made properly

Question 35. What Are The Precautions For “sandblasting”?

Answer :

The compressed airline, hoses and another fitting must installment firmly without leaks the hose.

Mis use compress are should be avoided

A fresh air hood or mask must be worn

Housekeeping can be done periodically

Fire extinguisher shall be kept near by

Dust mask ear plugs/muffs should be used

No sand blasting shall be done on top of floating roof tank in service.

Use goggles & face shield

Sand blasting operation must be gas free

Question 36. What Is The Precaution For “painting”?

Answer :

All flammable material should be cleared from the work area

The required protective clothing and equipment must be worn

Cartridge respirators shall always be worn

Adequate ventilation is necessary

Adequate washing facilities must be readily available

Barrier cream should be applied to the skin

Question 37. What Are The Hazards In Welding?

Answer :

Eye injury

Burn injury arc realization

Electrical shock light arc radiation

Heat, light, and radiation affect heat fume

Poisonous gases chipped price of weld metal

Fire

Explosion scattering

Noise sparkling

Sparkling

Flying sand

Question 38. What Are Hazards And Injuries In Manual Handling?

Answer :

Cutting fingers due to sharp edges

Burns due to handling of hot articles

Foot injuries due to dropped articles

Slipped disc due to improper posture in lifting on object

Strains to wrist or fingers

Sprains, wounds hernias, fractures

Question 39. Cause Of Accidents In Manual Handling?

Answer :

Improper lifting

Carrying too heavy loads

Improper gripping

Failure to use PPE

Lifting greasy, oily and irregular objects

Poor physique

Question 40. What Precautions Are Needed To Avoid The Accident In Manhandling?

Answer :

Stand at safe distance from the load

Sharp edge and burns are removed before lifting a

PPE such as safety gloves and safety shoes are to be

If the weight is too heavy for one person to lift, then he has to seek the assistance.

The pathway is not blocked by obstacles while carrying the load.

The different actions, movements, and forces necessary while carrying the load.

Modify the task by using hooks and crow bars.

Mechanical equipment like cranes shall be used.

Modify the objects

Change the way things are used.

Question 41. Tips For Manual Handling?

Answer :

Plan

Clear the path

Move in close to the load

Secure your grip

Hold your head upright

Maintain normal curves of the spine

Don’t twist

Question 42. Cause Of Accidents In Mechanical Handling?

Answer :

The sudden failure of wire rope or a chain

Slipping of the load from the sling

Swinging of the load at the time of lifting

The load sometimes hits the man

Question 43. What Are The Accidents In “poor Housekeeping”?

Answer :

Men getting hit by falling from overhead

Men slipping as greasy, wet or dirty floor

Men failing in open tank without cover in level floor

Accidents due to poor lighting

Fire accidents due to faulty electrical wires.

Question 44. What Are The Advantages In Good Housekeeping?

Answer :

It helps in the reduction of accidents including fire accidents

It saves the property damages

It improves employee morale

Better productivity

Working area becomes presentable

Human energy is conserved

Visitors are very much satisfied

The burden of supervisor is reduced

Question 45. How To Care And Maintenance Of Hand Tools?

Answer :

Tools must be kept clean and free from corrosion

Keep metal parts lightly oiled

Remove burrs from edges of tools and heads of chisels.

Tools which are not in use must be stored separately

A good worker regularly inspects his tools

Do not use tools without handles

Question 46. How To Prevent Accidents Of “power Tools”?

Answer :

The operators should wear face shields or safety glasses

Power tools should be placed in the store room after use

Power tools should have protected by guards

Pneumatic hoses or electric cables of power tools should not pass through passage ways.

The electrical power tools should be properly earthed

Never horse play with hose of pneumatic tools

Power tools machines should be maintained and operated properly.

Question 47. What Are The Causes Of Accidents Of “hard Tools”?

Answer :

Due to wrong way using of tools.

Due to defective condition of tools

Due to failure of using right tools for right job

Due to wrong way of carrying tools

Due to strong of tools in safety

Question 48. What Precautions Are Necessary For Electrical Work?

Answer :

All electrical installations shall be as per standard electricity rules

Only competent persons should handle the electrical equipment.

The equipment should be earthed properly

All temporary electric lines should be drawn at least above man’s height

Cable should be completely insulated

Cable should not have any joints

Only connection for one point

Good housekeeping on the area

Fire protection equipment to be kept near by

Use rubber gloves and rubber boots

Use good quality of wire

Power isolation close to the job

Use three pin plug instead of loose wire

Never operate any electrical equipment with wet hands

Never stand wet surface while working electrical equipment

During thunder storm do not stand under tree

Proper sign board is necessary

No person shall work on any live electrical conductor

The switch shall only be put on by person who switched it off.

Question 49. What Are The Hazards In Construction?

Answer :

Fall of person from top and getting injured

Fall of objects from top and below person injury

Fall of materials from top and damaged

Person falls into excavated pit

Collapse of soil and below person get injury or may

Damage of ug cables and sewage pipe

Collapse of scaffolding and person fall from height, get injury

Electrical shock

Fire and explosion

Burn injury

Health and lung problems

Snakes bite

Poisonous gas

Foreign body in eye

Question 50. Cause Of Accident In Construction?

Answer :

Erection equipment failure

Falling of persons from height

Electrical shocks

Improper lighting

Non-stop working by worker

Up safe work methods

Collapsing of earth during trench excavation

Failure of use safety equipment

Working a height without safety belt

Question 51. General Safety Precautions In Construction?

Answer :

Adequate first aid equipment should be kept ready

Adequate firefighting equipment should be available

All general electrical rules should be followed

Suitable lighting arrangements should be necessary at night work

Work men at height should be wearing safety belts

Work men handling cement should be provided with goggles, rubber gloves and rubber boots by nose mask.

The moving parts of grinding machines used construction site should be covered with guards

The moving parts of grinding machines used construction site should be covered with guards

Excavated material should not be kept near the excavated

Very short duration of work red flags must be hoisted and more duration red banners must be stretched

Defective tools should not be used

The worker should not carry tools in his hands when climbing a ladder

Excavation should be guarded by suitable fencing

Question 52. How To Erect Scaffolding?

Answer :

It should be erected on levels firm ground

It erected by trained/skilled person

It is constructed using metal pipes and wooden boards

It should be design and constructed from good and sound material

Not to be erected on loose earth

Clamps should be fixed

Properly bracing

Sole plate is necessary the base of vertical pipe

Question 53. Safety Precaution Of Scaffold?

Answer :

Wooden board not be painted

Wooden board should not to any cracks

Check for rust in pipes/clamps

Clamps should be fixed and good quality

Boards thickness should be 3.4 cms and no bending

The construction must be rigid, properly based

Use of good and sound materials

The wooden bellies has not joint

Vertical poles should not be more than 6 feet

Chains, ropes used for the suspension of scaffoldings

Never throw any materials from height

Use safety harness while working at above 6 feet

Properly ties to be arrangement

Question 54. What Controls Measures Are Necessary For Confined Space?

Answer :

Enter with air line bar sets

Use 24v flame proof hand lamps

A hole watches to be kept near man hole

Keep fire fighting equipment ready

Gas test to be done to check for oxygen level

Provide blowers

Don’t smoke in confined space

Use ropes and harness

The spaces clean before entry

Use non-sparking tools it there is any risk of flammable vapors being present.

Question 55. Safety Rules When Using Ladders?

Answer :

The foot wear is not greasy, oily and muddy and has a good grip on the rungs.

When climbing or coming down a ladder should be facing the ladder side and had on with both hands.

Carry light tools in pockets in a shoulder bag.

Hold on with at least new hand if use of both hands then, use safety belt

Never climb higher than the third rung from the top on straight or second tired from the top on the extension ladder.

Step ladder must be fully open and the divider locked

The metal ladder shall not be used near electrical equipment.

Metal ladder shall not be placed on firm footing and at angle of 75

Any ladder found defect in any way should be marked do not use

The ladder shall not be placed in a box or drum.

Rubber protection on head and heel of a ladder is necessary.

Question 56. Safety Rules Ensuring Oxygen Cylinders?

Answer :

Oxygen cylinders should not be kept near combustible materials.

Oxygen cylinders should not be handled with grassy hands or gloves.

Oxygen cylinders and their fittings should not be tested with oil based soap solution.

Oxygen cylinders and other combustible gas cylinders should not be stored together.

The top cover of the cylinder should be kept in position and screwed safety when not in use.

Cylinders should not be used as rollers for moving materials

Oxygen must not be used for ventilating confined spaces.

Question 57. Safety Rules In Using Compressed Air?

Answer :

Only authorized persons should be used compressed air.

The body or clothes should not be cleaned.

 

f t

Position1

Home

Oil&Gas Field Profile

Refinery&Maren Profile

Position2

About us

Services

Careers

Postion3

Vacancy

Contact us

www.joboilfield.com